Ludwig Minkus heeft de muziek voor Don Quichot gecomponeerd in 1869. De Russische choreograaf Marius Petipa maakte er het ballet op. Het ballet werd voor het eerst opgevoerd in het Bolshoi Theater in Moskou op 14 december 1869.

Ludwig werd geboren in 1826 in Moravië/Tsjechië. Hij  is een van de populairste en meest gespeelde componisten van het ballet. In de internationale balletscholen gebruiken docenten nog steeds zijn prachtige melodieën.

Begin 1846 verhuisde de 19-jarige Minkus naar Parijs waar hij een carrière begon als violist en dirigent. In 1853 emigreerde hij naar Sint-Petersburg in Rusland om de privé-dirigent te worden van een echte Russische Prins: Nikolai Borisovich Yusopov.

Minkus ging met pensioen in de zomer van 1891. Later dat jaar verliet hij Rusland voorgoed en trok hij zich terug in Wenen. Hij is 91 jaar geworden!

Een componist schrijft muziek. Hij hoort in zijn hoofd alle instrumenten en kan voor alle instrumenten de muziek opschrijven.
Het boek waarin alle muziek staat opgeschreven heet een partituur.
Op elke bladzijde in de partituur staan de muziekinstrumenten van een orkest onder elkaar. Zo kan de dirigent in één oogopslag lezen welke instrumenten tegelijk spelen.

Partituur