Danser worden?

Er zijn opleidingen om klassiek danser te worden: in Den Haag het Koninklijk Conservatorium en in Amsterdam de Nationale Balletacademie.

Danser worden?

Als je balletdanser wilt worden moet je vroeg beginnen, liefst al als je vijf of zes jaar bent. Op de Olympia Basisschool in Amsterdam volgen de kinderen, naast hun gewone lessen, ook iedere dag een balletles.

Danser worden?

In groep 7 en 8 van de basisschool krijgen de leerlingen dagelijks een les klassieke danstechniek. 

Danser worden?

Daarnaast krijgen zij lessen moderne dans, werelddans, improvisatie, drama en muziek of koor. Voor de jongens zijn er speciale lessen, zoals krachttraining, sprongtechniek, capoeira en schermen. 
Het Gerrit van der Veen College in Amsterdam heeft een speciale 'balletklas'. Kinderen volgen hier een havo-opleiding. Hun rooster wordt aangepast zodat ze iedere dag balletles kunnen volgen. Soms mogen ze ook meedoen aan voorstellingen van Het Nationale Ballet.

Danser worden?
Na het behalen van je havodiploma kun je auditie doen voor de afdeling dans van de Theaterschool. 
De opleiding tot klassieke balletdanser duurt drie jaar. Je krijgt vooral veel praktijkvakken en leert heel veel verschillende rollen dansen. Je moet hard trainen om een zo hoog mogelijk niveau te halen.

Danser worden?
Tijdens en na deze opleiding moet je auditie doen bij de balletgezelschappen. En dan maar hopen dat je ergens wordt aangenomen! 

Danser worden?

Overigens kun je ook gewoon eens meedoen om te kijken of het wat voor je is. Ieder voorjaar en najaar verzorgt de Nationale Balletacademie een dansweek voor kinderen die kennis willen maken met dans èn met de Theaterschool. Iedere dag staan er danslessen ingeroosterd en ook een voorstellingsbezoek of een bezoek bij een repetitie van een dansgroep.

Danser worden?

Kijk ook eens op: http://www.theaterschool.nl/nl/opleidingen-dans/