Alexei Ratmansky, de choreograaf en Ted Brandsen, artistiek directeur

Alexei Ratmansky (rechts op de foto) is de choreograaf van Don Quichot. Alexei is geboren in St. Petersburg in Rusland. Hij werkt nu bij het American Ballet Theatre en komt als gast bij Het Nationale Ballet het ballet Don Quichot maken.
Wat doet een choreograaf? Een choreograaf of dansmaker is iemand die een dans ontwerpt. Hij (of zij) bedenkt danspassen en combineert danspassen (dikwijls op muziek) tot een geheel. Soms hebben balletten een verhaal dat uitgebeeld wordt. Dan gebruikt een choreograaf ook mime (gebarentaal) en expressie. Er zijn heel wat gebaren in het ballet die al eeuwenoud zijn en vroeger al in balletten werden gebruikt.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Er worden ook vaak dansstukken zonder verhaal gedanst. Soms wordt er alleen een thema uitgebeeld, of een gevoel. Het mooie van naar dans kijken is dat je je eigen verhaal kunt verzinnen bij wat je ziet.
Hoe word je choreograaf? De meeste choreografen waren eerst zelf danser. Het is handig als je muziek kunt lezen en muzikaal bent. Het hebben van verbeelding helpt ook!
Naast Alexei Ratmansky zit Ted Brandsen. Hij is de artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Ted is verantwoordelijk voor de keuze van alle balletten die Het Nationale Ballet per seizoen danst. Hij is ook verantwoordelijk voor alle 80 dansers van het gezelschap. Hij neemt nieuwe dansers aan en zorgt dat de rollen om te dansen goed worden verdeeld.